Het effect van voeding: e-nummers

 Light-producten en -frisdranken, suikervrije kauwgom en andere suikervrije producten, zoetjes… We zijn goed bezig! We minderen de hoeveelheid suiker in ons dagelijks voedsel door light- en suikervrije varianten te nemen. Zo hopen we onze levensstijl voor een deel op een gezonde manier aan te passen. Maar helaas… niets is minder waar. Want met het vermijden van suiker en de keuze voor ‘light’ voegen we allemaal E-nummers toe aan ons voedsel. En díe blijken juist minder gezond voor ons te zijn!  

 

Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn voedingsstoffen die door de EU zijn onderzocht en waarvoor zij een maximale Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) vaststellen. Stoffen die aan een product toegevoegd worden om het lekkerder te maken, langer houdbaar, er mooier uit te laten zien of beter te laten ruiken, kortom het product te verbeteren. Je hebt bijvoorbeeld kleurstoffen, aroma’s, conserveringsmiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers en zoetstoffen. Zeker niet alle E-nummers zijn schadelijk, er zijn echter een aantal E-nummers waarbij wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aantoont dat de stof gevaren kan opleveren voor de gezondheid.

 

Kant-en-klaar-voedsel en de huid

Niet alleen in suikervervangers zitten E-nummers, maar ook in de meeste voorverpakte voedingsmiddelen. Vooral in deze snelle maatschappij zijn we geneigd om weinig tijd te steken in het bereiden van gezonde voeding. Diepvriesmaaltijden, magnetronmaaltijden, snacks, verpakt vlees en vleeswaren zijn lekker makkelijk, maar dragen op de lange termijn niet bij aan een gezonde levensstijl en daarmee aan een gezonde huid. Een E-nummer dat veel verwerkt wordt in kant en klaar-maaltijden is E621, ook wel mononatriumglutamaat (MSG) of Ve-tsin genoemd. Dit E-nummer staat vooral bekend als smaakversterker en wordt veel gebruikt in hartige producten als bouillon, kant en klare soepen en sauzen. Wanneer je overgevoelig bent voor dit E-nummer, kunnen je darmen uit balans raken. Dit is een intolerantie, maar deze klachten lijken erg op een allergische reactie. Dit komt doordat er na de inname van MSG histamine vrijkomt, dit gebeurt ook bij een allergische reactie. Wanneer er teveel histamine vrijkomt, worden je bloedvaten verwijdt, waardoor je huid rood wordt. Allergische reacties zoals rode vlekken, eczeem, Rosacea kunnen daarom verergeren door de E-nummers zoals MSG in ons voedsel.

 

Gezonde voeding maakt een gezonde huid

Wat zou je juist wél moeten eten? Eén regel is daarbij belangrijk om te onthouden: eet zo puur, zuiver en natuurlijk mogelijk. Onbewerkt, biologisch voedsel, zo dicht mogelijk bij de natuur. Let op de kwaliteit van je voeding, niet op de hoeveelheid, dat is het belangrijkste. Eten zoals onze ‘voorouders’ dat deden: zij aten ook geen bewerkt voedsel, maar verse groenten, fruit, vlees, vis, noten en zaden. Probeer het! Je zult zien dat je je er over een tijdje beter door zult gaan voelen en dat huid ervan opknapt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.