Genieten van de zon? Check je huid!

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

 

Check je huid regelmatig

Check jij je huid wel eens op verdachte plekjes? Veel mensen doen het niet of nauwelijks. Of weten eigenlijk niet waar ze op moeten letten bij zo’n controle. En dat terwijl deze controle in het geval van een melanoom je leven kan redden! Stichting Melanoom geeft bijvoorbeeld aan dat zo’n 99% van de mensen die huidkanker krijgt, de ziekte overleeft als ze er op tijd bij zijn. Regelmatig even je huid onderzoeken is dan ook geen overbodige luxe.

 

Een handige checklist

Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is om huidkanker te krijgen. De ABCDE-regel is ontwikkeld om (beginnend) melanoom te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als het 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

 

Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm

Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand

Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren

Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm

Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

 

Als je één van deze 5 dingen herkent, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Hoe vaak moet je jezelf controleren?

Hoe vaak je moet controleren hangt van meerdere factoren af. Van je huidtype en van de zon. Als je een licht huidtype hebt, is het verstandig om je moedervlekken vaker te controleren. Mensen met een lichte huid krijgen namelijk vaker huidkanker dan mensen met een donker huidtype. En als je vaker geniet van de zon, is de kans op huidkanker ook groter.

 

Waar op de huid ontwikkelt huidkanker zich?

Huidkanker ontwikkelt zich bij vrouwen vooral op de benen. Bij mannen is de rug vaak de plek waar een melanoom kan ontstaan. Maar blijf vooral je hele lichaam checken!

 

Bescherm je huid tegen de zon

De zon is nog altijd de belangrijkste reden dat mensen huidkanker krijgen. Iedere zonnestraal die je in je leven op je huid krijgt, onthoudt je huid. Wie als kind bijvoorbeeld veel (onbeschermd) in de zon is geweest, loopt meer risico op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico. Bescherm je huid daarom goed met een SPF 50!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.