Postpartum huidverzorging

Huidverzorging tijdens de zwangerschap vraagt wat extra aandacht, maar ook na de zwangerschap kunnen veel vrouwen niet zomaar doorgaan met gebruiken wat ze al hebben staan. 

 

Hier zorgen de slapeloze nachten altijd voor meer rimpeltjes rond de ogen, donkere kringen en een huid die niet echt staat te stralen. Ook kun je door je schommelende hormonen last krijgen van droogte of juist een vettere huid, puistjes en roodheid, om een paar kwaaltjes te noemen. Maar, met de juiste verzorging en een beetje geduld (ze gaan echt een keertje doorslapen, en jij dus ook weer!) kan dat weer helemaal goedkomen. 

 

Hier komen een aantal tips om je door deze periode heen te helpen. 

 

1. Retinol

Misschien wel het bekendste anti-aging ingrediënt? Tijdens de borstvoedingsperiode moet je deze helaas nog even laten staan! Retinol helpt tegen fijne lijntjes en rimpels en laat de huid er gladder en fijner uitzien. Het is echt een avond-product, en doordat het de huid gevoeliger maakt voor zonlicht gebruik je het altijd in combinatie met een zonnebrandcrème (ook al zo'n huidverouderings-vertrager!) 

 

2. Vitamine C

Anti-oxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door bijvoorbeeld stress (hallo, slaapgebrek), zonlicht, roken en ongezonde voeding. Ze zorgen voor beschadiging van jouw cellen wat onder andere rimpels in de hand werkt. Vitamine C werkt prachtig tegen rimpels en hyperpigmentatie en zorgt ervoor dat je huid weer kan stralen. 

 

3. Hyaluronzuur

Hydrateer je huid met een product met hyaluronzuur. Het vermindert fijne lijntjes doordat het de huid mooi volumineus houdt. Andersom gezegd: wanneer de huid een vochttekort heeft, worden fijne lijntjes (beter) zichtbaar en de huid doffer. 

 

4. Zonnebrandcrème

Zwanger, niet zwanger, postpartum.. Elke dag wordt een zonnebrandcrème aangeraden. In je postpartum-periode heb je echter te maken met veel schommelende hormonen. Die kunnen ervoor zorgen dat je huid gevoeliger is voor zonschade en pigmentatie. Smeren, kleren, weren dus!

 

5. Salonbehandelingen

Na de zwangerschap kun je misschien niet wachten om je te richten op intensieve behandelingen om problemen aan te pakken. Je zwangerschapsmasker bestrijden, acné steviger aanpakken of je strijd tegen de rimpels weer oppakken? Of dat mag ligt eraan of je borstvoeding geeft en aan het seizoen. Wanneer je borstvoeding geeft worden veel adviezen uit de zwangerschap doorgetrokken, bijvoorbeeld nog even wachten met retinol. Wanneer je in de lente of zomer klaar bent met de zwangerschap én borstvoeding, kun je alsnog pech hebben: peelings bijvoorbeeld worden afgeraden in de zonnige maanden. Geen borstvoeding en in de donkere periode van het jaar? Yes, dan mag jij weer lekker aan de intensieve behandelingen. 

 

6. Pre- en probiotica

Heb je het idee dat je hormonaal overhoop ligt en je huid helemaal van slag is? Producten met pre- en probiotica zorgen ervoor dat de zuurmantel van jouw huid, je microbioom, weer gezond wordt en goed kan functioneren. Heel fijn bij schommelende hormonen waarbij je de ene week vol puistjes zit en de volgende week last hebt van droogte en jeuk. Een gezonde microbioom verhoogt de weerstand van je huid tegen alle huidproblemen. 

 

7. Scrubben

Verwijder dode huidcellen die de huid dof laten ogen, zorg dat de poriën niet verstopt raken en stimuleer je celvernieuwing door regelmatig te scrubben met een milde scrub. Scrub+ van IK is tevens een lysing op basis van fruitenzymen. Een extra intensieve werking zonder hard te boenen!

 

8. Wat nog even moet wachten

Net als tijdens de zwangerschap worden deze afgeraden wanneer je nog borstvoeding geeft:

  • Retinol
  • AHA's (zoals glycolzuur)
  • BHA's (zoals salicylzuur)

Geef je geen borstvoeding meer? Wanneer je hormonen weer tot bedaren zijn gekomen, mag je ze weer gaan toevoegen aan je skincare routine. Bouw ze dan wel rustig op. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.