To DIY or not to DIY?

Thuis DIY's (doe-het-zelf) voor huidverzorging zijn populair omdat ze vaak betaalbaar, toegankelijk en eenvoudig uit te voeren zijn. Hoewel sommige DIY's voordelen kunnen hebben voor de huid, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat niet alle DIY-methoden even effectief of veilig zijn. Hier zijn enkele populaire thuis DIY's en hun mogelijke effecten op de huid:

  1. Gezichtsmaskers: DIY-gezichtsmaskers kunnen verschillende ingrediënten bevatten, zoals honing, yoghurt, avocado, aloë vera, klei en nog veel meer. Sommige ingrediënten kunnen hydrateren, kalmeren, exfoliëren of de huid voeden. Het effect ervan hangt echter af van het specifieke ingrediënt en de formulering. Zorg ervoor dat je de ingrediënten kent en allergieën of gevoeligheden vermijdt. Het is ook belangrijk om de maskers niet te lang te laten zitten, omdat ze de huid kunnen uitdrogen of irritatie kunnen veroorzaken. 

  2. Gezichtsscrubs: DIY-scrubs worden vaak gemaakt van ingrediënten zoals suiker, zout of gemalen koffie vermengd met oliën. Deze scrubs kunnen de huid exfoliëren en dode huidcellen verwijderen. Echter, de meeste voor de hand liggende scrubingrediënten zijn te ruw en beschadigen de gezichtshuid. Voor het lichaam geldt: zorg ervoor dat de scrubdeeltjes fijn genoeg zijn en wrijf niet te hard. Voorzichtigheid is geboden bij een gevoelige huid of bij huidaandoeningen omdat ruwe scrubs de huid kunnen irriteren en ontstekingen kunnen verergeren.

  3. Citroensap als bleekmiddel: Citroensap wordt soms gebruikt om donkere vlekken of hyperpigmentatie te verminderen vanwege het natuurlijke bleekmiddelende effect. Het hoge zuurgehalte van citroensap is echter te agressief voor de huid en kan leiden tot irritatie, brandwonden of overgevoeligheid, vooral bij blootstelling aan de zon. Het wordt niet aanbevolen om puur citroensap rechtstreeks op de huid aan te brengen.

  4. Tandpasta voor puistjes: Sommige mensen gebruiken tandpasta als een snelle oplossing om puistjes uit te drogen. Hoewel tandpasta ingrediënten bevat zoals menthol en triclosan die antimicrobiële eigenschappen hebben, kan het ook irriterende ingrediënten bevatten zoals natriumlaurylsulfaat. Het langdurig aanbrengen van tandpasta op de huid kan leiden tot uitdroging, irritatie en roodheid. Het is beter om specifieke acnebehandelingen te gebruiken die zijn ontworpen voor de huid.


Het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met DIY-methoden voor huidverzorging. Als je een gevoelige huid hebt, last hebt van huidaandoeningen of twijfels hebt, doe het dan gewoon niet.

Persoonlijk ben ik sowieso geen fan van DIY's, maar dat komt natuurlijk doordat ik een prachtige set producten tot mijn beschikking heb, waarmee ik zulke mooie resultaten heb gezien (bij mijzelf en mijn klanten) dat ik geen reden zie om mijn koudgeslingerde lokale honing op mijn gezicht te smeren. Die eet ik gewoon lekker op!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.