Kruidenthee uit eigen tuin voor een stralende huid

Er zijn verschillende medicinale kruiden uit je eigen tuin die een positief effect kunnen hebben op de huid wanneer ze als thee worden gedronken. Hier zijn enkele kruiden en hun mogelijke effecten op de huid:

 1. Kamille: Kamillethee heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij huidaandoeningen zoals irritaties, roodheid, acne en eczeem. Het actieve bestanddeel in kamille, genaamd bisabolol, werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en versnelt het huideigen genezingsproces.

 2. Brandnetel: Brandnetelthee staat bekend om zijn zuiverende eigenschappen. Het kan helpen bij het ontgiften van de huid en het verminderen van ontstekingen. Brandnetel bevat antioxidanten, zoals vitamine C en carotenoïden, die vrije radicalen uitschakelen en daarmee de huidcellen gezond houden.

 3. Paardenbloem: Paardenbloemthee heeft ontgiftende eigenschappen en kan de spijsvertering ondersteunen, wat indirect kan bijdragen aan een gezonde huid. Het helpt bij het verwijderen van toxines uit het lichaam en het verbeteren van de algehele gezondheid van de huid. Je gebruikt het blad van de paardenbloem voor thee. Let op dat je niet plukt langs drukke wegen en hondenuitlaatplaatsen, vanwege de verontreiniging. 

 4. Rozenbottel: Rozenbottelthee zit boordevol vitamine C, wat een essentiële voedingsstof is voor de aanmaak van collageen. Collageen helpt de huid elastisch en stevig te houden. Daarnaast bevat rozenbottel antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering.

 5. Munt: Muntthee heeft verfrissende eigenschappen. Het kan helpen bij het kalmeren van een geïrriteerde huid, het verminderen van roodheid en het verstevigen van de huidporiën. Het belangrijkste actieve bestanddeel in pepermunt is menthol, dat een verkoelend effect heeft.

 

En als bonus nog twee theeën die niet in je eigen tuin groeien:

 1. Groene thee: Groene thee bevat krachtige antioxidanten, zoals catechines en polyfenolen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en oxidatieve stress. Het kan de huid beschermen tegen schade door de zon, vroegtijdige veroudering en ontstekingen verminderen.

 2. Rooibos: Rooibosthee staat bekend om zijn antioxidante werking en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het kalmeren van een geïrriteerde huid, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een stralende teint. Rooibos bevat ook zink en alfahydroxyzuur, die de huid kunnen helpen bij het vernieuwen en herstellen.


Om medicinale thee klaar te maken, volg je deze stappen:

 1. Pluk de verse kruiden uit je tuin en zorg ervoor dat ze schoon en vrij van insecten zijn. Als je gedroogde kruiden gebruikt, kun je deze kopen bij een natuurwinkel of online.

 2. Was de kruiden grondig onder stromend water om eventueel vuil of resten te verwijderen.

 3. Breng water aan de kook. Voeg de gewenste hoeveelheid kruiden toe aan een theepot of mok.

 4. Laat het kokende water enigszins afkoelen, giet het over de kruiden en laat het gedurende 5-10 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste sterkte.

 5. Het liefst dek je de mok nu af met een dekseltje of schoteltje. Door de hitte van het water verdampt de etherische olie uit de plant. Door de mok af te dekken, kan de damp die de olie bevat terug in de thee druppelen.

 6. Zeef de thee om de kruidenresten te verwijderen.

 7. Je kunt de thee eventueel zoeten met honing of een ander natuurlijk zoetmiddel naar smaak.


Let op: Raadpleeg een kruidkundige, arts of diëtist als je specifieke medische aandoeningen of gezondheidsproblemen hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft of bepaalde medicijnen gebruikt. Ze kunnen je helpen de juiste kruiden te kiezen en de mogelijke interacties of contra-indicaties te bespreken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.