Skincare ingrediënten die uit de natuur komen

Professionele producten voor de huid worden geproduceerde in een lab. De formulering moet veilig zijn, hygiënisch worden gemaakt, goed geconserveerd blijven en gebruiksvriendelijk zijn. Dat vraagt nogal wat stappen. 

 

  1. Formulering en ontwikkeling: Het begint met het formuleren van het product. Cosmetische wetenschappers en chemici werken samen om de juiste combinatie van ingrediënten te bepalen die de gewenste eigenschappen en voordelen bieden. Ze selecteren de actieve ingrediënten, hulpstoffen, emulgatoren, conserveermiddelen en andere toevoegingen die nodig zijn om de gewenste textuur, stabiliteit, geur en functionaliteit te bereiken.

  2. Grondstoffen en verpakkingen: De benodigde grondstoffen en verpakkingen worden verzameld. Dit omvat het bestellen van de ingrediënten en materialen, het controleren van de kwaliteit en het zorgen voor voldoende voorraad.

  3. Mengen en mengproces: De ingrediënten worden zorgvuldig afgewogen en gemengd volgens een specifieke formule. Dit kan gebeuren in verschillende stappen, waarbij de temperatuur en de volgorde van toevoeging nauwkeurig worden gecontroleerd. Dit proces kan handmatig of geautomatiseerd zijn, afhankelijk van de schaal van de productie.

  4. Verwerking en sterilisatie: Het mengsel kan vervolgens worden verwerkt om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Sterilisatie kan worden uitgevoerd om het product te vrijwaren van bacteriën en andere micro-organismen. Dit kan gebeuren door middel van verhitting, filtratie of andere geschikte methoden.

  5. Testen en kwaliteitscontrole: Monsters van het geproduceerde product worden genomen en ondergaan verschillende tests en controles om de kwaliteit, stabiliteit, veiligheid en effectiviteit te waarborgen. Dit omvat microbiologische tests, fysische en chemische analyses, geur- en textuuranalyse, en mogelijk ook menselijke vrijwilligerstests.

 

Veel van de gebruikte ingrediënten in cosmetica zijn van synthetische aard. Dit is om de kwaliteit en het productieproces van het product stabiel te houden.

 

Maar er zijn veel ingrediënten die hun herkomst in de natuur vinden. Zij worden soms al eeuwenlang gebruikt en zijn tot op de dag van vandaag de eerste keus voor vele kwaaltjes. Onderstaande ingrediënten worden vaak nog in hun natuurlijke vorm gebruikt:

 

  • Aloë vera: Bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen, helpt aloë vera de huid te verzachten en te genezen. Het gelachtige sap wordt gewonnen uit de bladeren van de aloë vera-plant.
  • Groene thee: Een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en de huid beschermt tegen schade door UV-straling. De bladeren van de Camellia sinensis-plant worden gebruikt om groene thee te maken.
  • Rozenwater: Kalmeert en verfrist de huid, helpt de pH-waarde in evenwicht te brengen, kan roodheid verminderen en heeft hydraterende eigenschappen. Dit wordt verkregen door rozenblaadjes te destilleren.
  • Kamille: Heeft ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen, ideaal voor de gevoelige en geïrriteerde huid. De bloemen van de kamilleplant (Matricaria chamomilla) worden gebruikt om kamille-extract te verkrijgen.
  • Shea boter: Een intens vochtinbrengend ingrediënt dat de huid hydrateert en verzacht, vaak gebruikt in crèmes en lotions, helpt de huid soepel te houden, vermindert droogheid en schilfering, en verbetert de elasticiteit van de huid. Het wordt gewonnen uit de noten van de sheaboom (Vitellaria paradoxa).
  • Jojoba-olie: Een lichte olie die lijkt op de natuurlijke oliën van de huid. Reguleert de talgproductie, voedt en hydrateert de huid, helpt bij het verminderen van overtollige olie en verstopte poriën, en laat de huid zacht en soepel aanvoelen. Het is afkomstig van de zaden van de jojoba-plant (Simmondsia chinensis).
  • Kokosolie: Een voedende olie die rijk is aan vetzuren, hydrateert de huid diep en laat een zachte en soepele huid achter. Helpt bij het herstellen van de huidbarrière, verzacht irritaties, beschermt tegen vochtverlies en heeft antimicrobiële eigenschappen. Het vet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot.
  • Vitamine E: Krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen, helpt bij het verminderen van ontstekingen, bevordert wondgenezing, verbetert de hydratatie en ondersteunt de algehele gezondheid van de huid. Helpt bij het beschermen van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en het bevorderen van een gezonde huidcelregeneratie. Hoewel vitamine E van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen zoals noten, zaden en plantaardige oliën, wordt het vaak in cosmetica gebruikt in de vorm van tocoferol, dat synthetisch kan zijn.
  • Druivenpitextract: Bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, verbetert de collageenproductie, helpt bij het verminderen van tekenen van veroudering en geeft de huid een gezonde uitstraling. Dit wordt verkregen uit de zaden van druiven (Vitis vinifera).
  • Calendula-extract: Bekend om zijn verzachtende en genezende eigenschappen, helpt calendula-extract bij het kalmeren van de geïrriteerde huid en het verminderen van ontstekingen, het vermindert roodheid, en bevordert het herstel van beschadigde huidweefsels.. Het wordt verkregen uit de bloemen van de goudsbloemplant (Calendula officinalis).

 

Houd er rekening mee dat de specifieke werking van deze ingrediënten afhankelijk kan zijn van de formulering van het product en de concentratie ervan. 

 

Er worden op het internet talloze DIY's gedeeld. Zoals komkommerplakjes leggen op je verbrande huid. Het koele vocht uit de komkommer zal vast verkoeling geven, maar het zal niet zo doeltreffen ín de huid werken als een product dat daarvoor speciaal geformuleerd is.

 

Hoewel het heel erg leuk kan zijn om de keuken in te duiken met een project, en het vaak ook erg onschuldig is, is het raadzaam om altijd goed te blijven nadenken en op te letten of je jezelf geen schade kunt toebrengen. Een snel rondje op google geeft je vaak al duidelijk antwoord. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.