4 tips voor jouw innerlijke reis

Steeds meer mensen keren terug naar de natuur. Duizenden jaren is informatie overgedragen van generatie op generatie. Door de industriële revolutie en "vooruitgang" is in korte tijd veel informatie verloren gegaan. De laatste jaren wordt dit voor meer en meer mensen duidelijk. Daardoor wordt er ook steeds meer gezocht naar oude gebruiken en informatie. 

 

Er zijn facebookgroepen vol (hoofdzakelijk) dames die hun eigen, natuurlijke lichaamsproducten willen maken, die willen leren op een natuurlijke manier en volgens de seizoenen te eten en die leren om zichzelf en hun omgeving op ouderwetse manieren te helen door middel van kruiden, etherische oliën en rituelen. 

 

Persoonlijk neem ik geen afstand van de moderne gebruiken die onze samenleving biedt. Maar ik zet oude kennis wel graag preventief in. Goed eten om niet ziek te worden, sporten om een sterk lijf te behouden. 

 

Ook mentale gezondheid speelt een grote rol. Er wordt veel gesproken over burn-out en hoe er tegenwoordig in één dag net zoveel prikkels op je af komen als een paar honderd jaar geleden in een heel mensenleven verwerkt werden. Wat vroeger dus heel normaal was (rust, mindfulness, simpel leven) moet nu als bewuste keuze genomen worden. 

 

Er ontstaat een kleine tweedeling, van mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling en mensen voor wie deze termen niet zoveel zeggen. 

 

Ikzelf was altijd al bezig met persoonlijke ontwikkeling en zelfanalyse. Er was als meisje al interesse in het mystieke (zie verderop mijn anekdote) en nu vormt dat zich tot een spirituele reis. Het is tevens een manier voor mij om bij mezelf te blijven, om het leven mij niet te laten overspoelen. Om behalve de vrouw van, de moeder van, schoonheidsspecialiste, dochter, vriendin..... ook gewoon Claudia te blijven. 

 

Voor mijn gevoel sta ik aan het begin van mijn reis. Maar voor iemand anders kan ik misschien al lang op pad lijken. Toch hoop ik dat onderstaande tips laagdrempelig genoeg zijn om zelfs de nuchteren onder ons te inspireren. 

 

1. journaling

 

Online zijn veel "prompts" te vinden; reflectievragen, affirmaties of ideeën waarover je kunt schrijven in een journal. Je kunt zelf kiezen of je prompts gebruikt die je af en toe veel laten schrijven, of elke dag een kort antwoord op een vraag geven. 

Wanneer je begint aan je innerlijke reis, voelt het vaak een beetje zoekend. Onrust, je voelt vanalles in jezelf gebeuren en je wilt daar iets mee. Journaling kan je helpen om je gevoelens om te zetten in woorden zodat je jezelf beter leert begrijpen 

 

2. affirmatiekaarten 

 

Er zijn natuurlijk genoeg affirmaties te vinden (pinterest!) maar een eigen set kaarten is voor mij echt een toegevoegde waarde. Er zijn zoveel verschillende soorten te koop dat er voor iedereen wel eentje te vinden is. Van meer down to earth kaartensets tot engelenorakels. Je kiest op gevoel een kaart en in het begeleidende boekje lees je vervolgens wat deze kaart jou kan vertellen. Vaak hoort er een affirmatie en een vraag bij waar je over kunt nadenken of journallen. 

 

Leuk weetje; als puber kwam ik graag in een new age winkel die op de route naar school lag. De geurende wierook, glimmende edelstenen, de muziek die ze speelden, wat een heerlijke plek. Destijds kocht ik de kaarten van Mademoiselle Lenormand en toen vond ik het al gaaf wat de kaarten aan inzichten gaven.

 

Mijn oude kaartenset is kwijtgeraakt na een aantal verhuizingen, dus recent kocht ik een nieuwe set. Ik las het boekje, schudde de kaarten goed en trok mijn eerste kaart. En die kaart was zó passend bij mij... Ik heb hem de rest van de week in het zicht laten staan en dagelijks de begeleidende tekst gelezen om het echt te laten bezinken. 

 

 

3. mediteren

 

De kunst van het "niets doen." Kun jij een paar minuten nergens aan denken? 

Het is niet erg hoor, als je toch iets denkt. Visualiseer dat er een wind voorbij komt die je gedachte weer meeneemt. Merk je gedachte op en laat hem los. Of je er nou een dagelijks ritueel van maakt, of af en toe op een stressvol moment even stilzit en je ogen sluit. Mediteren mag je doen zoals het bij jou past. 

 

4. beweeg

 

Door te bewegen gaat je bloed sneller stromen, je voelt de adem in je longen, de spieren in je lijf en lucht om je heen verplaatsen. Bovendien wordt je er warm en soepeler van. Door te voelen en te zijn in je lijf, wordt de connectie tussen je lichaam en je hersenen sterker. Daardoor voel je beter aan waar je behoefte aan hebt. 

Bewegen is daarnaast ook een mooi moment voor jezelf. Waarin er geen eisen van buitenaf worden gesteld maar jij je eigen intuïtie mag volgen. Wandelen, yoga, zwemmen, fietsen zijn een paar voorbeelden van beweging. 

 

Ieders pad ziet er anders uit. Elke bestemming is namelijk ook anders. Dat jij deze tips wel of niet uitvoert doet niets af aan jouw eigen reis. 

 

Mocht je wat hulp kunnen gebruiken om te ontspannen, dan is een gezichtsbehandeling een heerlijk idee. Van begin tot eind worden daarin ontspanningstechnieken en massages ingezet om jou op een heerlijke wolk van ontspanning te krijgen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.