8 Tips voor moeders om lekker in je vel te zitten

Als moeder ben je vaak de spil van het gezin, constant bezig met zorgen voor anderen. Maar te midden van alle verantwoordelijkheden en taken kan het gemakkelijk zijn om je eigen welzijn uit het oog te verliezen. Het is echter van vitaal belang dat moeders ook voor zichzelf zorgen, zodat ze de energie en veerkracht hebben om voor anderen te blijven zorgen. Hier zijn enkele tips om zelfzorg in te passen in het drukke leven van een moeder.

 

 1. Prioriteer tijd voor jezelf: Reserveer dagelijks minstens een paar minuten voor jezelf, waarin je iets doet wat je ontspant en energie geeft. Dit kan een rustige wandeling zijn, het lezen van een boek, mediteren of simpelweg genieten van een kopje thee zonder onderbrekingen.

 2. Stel grenzen: Leer om nee te zeggen tegen verzoeken die te veel van je vragen of die niet bijdragen aan je welzijn. Het is belangrijk om grenzen te stellen en tijd en ruimte te creëren voor je eigen behoeften en interesses.

 3. Vraag om hulp: Wees niet bang om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Of het nu gaat om hulp bij het huishouden, het oppassen op de kinderen of emotionele ondersteuning, het is oké om hulp in te roepen van je partner, familieleden of vrienden.

 4. Beweeg regelmatig: Fysieke activiteit is essentieel voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling of een snelle yogasessie thuis is. Dit zal je energie niveaus verhogen en stress verminderen.

 5. Eet gezond: Zorg voor een voedzaam dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Het voeden van je lichaam met gezonde voeding zal niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je stemming en energieniveaus stabiliseren.

 6. Plan 'me-time' in je schema: Blokkeer regelmatig tijd in je agenda voor activiteiten die jou gelukkig maken. Dit kan een wekelijkse afspraak zijn met een vriendin, een avondje uit of een ontspannende spabehandeling.

 7. Wees lief voor jezelf: Stop met het streven naar perfectie en accepteer dat je niet alles perfect kunt doen. Wees vriendelijk voor jezelf en geef jezelf toestemming om fouten te maken en te leren van ervaringen.

 8. Zoek steun en verbinding: Zoek steun bij andere moeders in vergelijkbare situaties. Het delen van ervaringen, advies en tips kan enorm helpen en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.

 

Het is belangrijk voor moeders om te onthouden dat zelfzorg geen luxe is, maar een essentiële stap naar een gezond en gelukkig leven. Door deze tips in te passen in je dagelijkse routine, kun je beter voor jezelf zorgen en zo ook beter voor anderen. Vergeet niet dat je het waard bent om de tijd en energie te investeren in je eigen welzijn.

Mijn reis

Afgelopen herfst zat ik zelf niet zo lekker in mijn vel. Ik had onder andere last van slaaptekort. Mijn wekelijkse yoga-uurtjes waren op dat moment al fijne oplaadmomentjes en ik besloot het gewoon te doen: een yoga-retraite. 

 

Na lang zoeken vond ik er eentje, en direct na het boeken keek ik er enorm naar uit. In februari was het dan eindelijk zo ver. Voor 4 dagen liet ik mijn gezin en salon achter om in the middle of nowhere te gaan zitten. 

 

Ik koos voor een retraite met een vol maar relaxt programma, omdat dit voor mij de tijd vertraagt. Het geeft veel herinneringen en ankerpunten. Een weekendje alleen in een hotel zou veel sneller voorbij zijn gevlogen en minder ontspannend zijn geweest. 

 

 • Ik gunde mezelf dit uitje
 • Ik riep hulp van mijn man in om het gezin draaiende te houden
 • Ik stelde mijn grens
 • Er was heerlijke, gezonde voeding
 • Ik deed 4 uur per dag aan yoga
 • Ik maakte verbinding met andere vrouwen
 • Ik deed aan fijne soulsearching in de vrije uurtjes

 

Toen ik weer thuiskwam voelde ik mij herboren! Mijn batterij was weer opgeladen, mijn geduld aangevuld en mijn geluksmetertje op 100. Ik kon weer genieten van ons gezinsleven. 

 

Deze persoonlijke anekdote is mijn oproep aan jou om ook iets te doen voor jou

 

Want jij verdient het om lekker in je vel te zitten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.