Natuurlijk versus synthetisch

Je komt het steeds vaker tegen; natuurlijke cosmetica. Maar wat is het en waarom is het beter dan synthetische producten? 

 

Producenten brengen graag producten op de markt die stabiel zijn in kwaliteit en geen negatieve reacties veroorzaken op de huid. Om hun product zo constant mogelijk te houden voegen ze allerlei stoffen toe aan hun producten. Minerale oliën (zoals vaseline) zijn bijvoorbeeld een hele schone basis - alle onzuiverheden zijn eruit gefilterd - en synthetische varianten van actieve werkstoffen zorgen ervoor dat ze elke keer hetzelfde product kunnen leveren. Parabenen en alcohol zorgen voor de conservering, zodat er geen bacteriën in je producten groeien. 

 

Van sommige ingrediënten weten we nog niet wat ze doen op lange termijn, van andere ingrediënten weten we dat ze de huid uitdrogen of irriteren. Of zelfs zijn vastgesteld als carcinogeen of  hormoonverstoorders. Ook weten we dat synthetische vormen van ingrediënten minder goed gebruikt kunnen worden door de huid dan hun natuurlijke variant. 

 

De natuur zorgt er namelijk voor dat er in planten een symbiose is van vitamines, mineralen en fytonutriënten die elkaar balanceren en versterken. Daardoor worden ze beter opgenomen, met minder kans op irritatie of allergische reacties. 

 

Huidverzorgingsproducten op natuurlijke basis bevatten dus veel meer verschillende nutriënten die de huid voeden, verzorgen, herstellen en hydrateren. 

 

Kijkend naar aromatherapie en fytotherapie, weten we ook dat plantenstoffen allerlei extra eigenschappen hebben. Zo worden er werkingen aan kruiden toebedeeld als ontstekingsremmend, hormoonregulerend of adaptogeen. Deze eigenschappen kunnen alleen verleend worden als het natuurlijke materiaal gebruikt wordt.

 

Om een tastbaar voorbeeld te geven:

♡ etherische olie van lavendel heeft wel een rustgevend effect

♡ een synthetisch parfum met lavendelgeur heeft dat effect niet. 

Zijn synthetische producten slecht?

Producten met synthetische varianten van vitamines, conserveermiddelen en minerale oliën, zijn ze dan slecht voor je? 

 

Ik houd er niet van om producten af te schrijven. Ze worden door veel mensen gebruikt, en naar tevredenheid. 

 

Maar, ik heb mijn redenen waarom ik liever kies voor natuurlijke, pure producten;

 

♡ Planten worden al honderden, nee duizenden jaren gebruikt voor hun geneeskrachtige werkingen. Sinds de industriële revolutie zijn we veel van die kennis en toepassingen kwijtgeraakt. Maar ik ben er van overtuigd dat we die kennis terug kunnen krijgen en dat dit beter zal zijn voor onszelf, onze gezondheid en de wereld om ons heen

 

♡ Het lichaam is een ontzettend complex systeem van stoffen; eiwitten, vetten, hormonen, enzymen... En allemaal hebben ze elkaar én vitamines, mineralen en fytonutriënten nodig om het lichaam te laten werken en gezond te houden. Het is dan maar de vraag of het suppleren van 1 enkele stof zonder die benodigde cofactoren van toegevoegde waarde is. Gelukkig heeft de natuur al kant en klare cocktails voor ons. 

 

♡ Waar worden synthetische grondstoffen van gemaakt? Gedeeltelijk van aardolie, maar verder, ik heb geen idee? Wat ik wel weet is dat planten hernieuwbare bronnen zijn, ik weet wat het is, ik kan er gemakkelijk achter komen waar het vandaag komt. Voor mij is het een stuk transparanter. 

 

Is natuurlijk altijd goed?

Natuurlijk

Puur

Groen

 

Deze woorden worden veel gebruikt in marketing. Maar ik zeg altijd maar;

Brandnetel is ook heel natuurlijk, maar ik wil het niet op mijn gezicht smeren. 

 

Zoals met alles, moet je zelf blijven nadenken, ingrediëntenlijsten checken, bronnen checken en constant afwegingen blijven maken. 

 

Er zijn niet voor niks duizenden producten op de markt. Niet iedereen vindt het zelfde belangrijk, elke huid reageert anders op producten en zo is er voor ieder wat wils. Het gebruik van natuurlijke en duurzame producten is een bewuste keuze, eentje waarvoor je moeite moet doen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.