Wat is hyperpgimentatie en hoe kom ik er vanaf?

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die zich manifesteert als donkere vlekken of plekken op de huid. Deze gebieden worden donkerder dan de omliggende huid als gevolg van een overmatige productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur. Hoewel hyperpigmentatie over het algemeen onschadelijk is, kan het het zelfvertrouwen en zelfbeeld van een individu beïnvloeden. 

 

Oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • Zonblootstelling: UV-stralen stimuleren melanocyten om meer melanine te produceren als een verdedigingsmechanisme, wat leidt tot zonnevlekken of ouderdomsvlekken.
 • Ontsteking: Huidtrauma of ontsteking, zoals acne, eczeem of letsel, kan leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).
 • Hormonale veranderingen: Aandoeningen zoals melasma, vaak getriggerd door hormonale veranderingen tijdens zwangerschap, menopauze of het gebruik van anticonceptiemiddelen, kunnen een trigger zijn.
 • Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals chemotherapeutische middelen, kunnen hyperpigmentatie veroorzaken als bijwerking.
 • Genetica: Een aanleg voor hyperpigmentatie kan in families voorkomen, waardoor sommige individuen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van donkere vlekken.

 

Types hyperpigmentatie

Het begrijpen van het specifieke type hyperpigmentatie is cruciaal voor een effectieve behandeling. De belangrijkste types zijn onder andere:

 • Zonnevlekken (Solar Lentigines): Platte, bruine vlekken die verschijnen op aan zon blootgestelde gebieden zoals het gezicht, de handen en de schouders.
 • Melasma: Symmetrische plekken van verkleurde huid, meestal te vinden op het gezicht, met name op de wangen, het voorhoofd en de bovenlip. Het wordt geassocieerd met hormonale veranderingen.
 • Post-inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH): Donkere vlekken die ontstaan na een inflammatoire huidaandoening, zoals acne of eczeem.

 

Behandeling van Hyperpigmentatie

In de donkere maanden van het jaar kan er in de salon een peeling-behandeling gedaan worden. Dit is een op de huid afgestemde behandeling die wordt opgebouwd uit verschillende producten. Zo kan ik een AHA peeling gebruiken, een peeling met rijstenzymen en de pumpkin peel met pompoenenzymen. 

 

Deze behandeling is alleen te boeken van september tot en met mei. De huid wordt door peelings extra gevoelig voor pigmentverstoringen, en dus pigmentvlekken. Een peeling voer ik uit met het uitdrukkelijke advies je elke dag in te smeren met een zonnebrandcrème met SPF 30 of 50. Omdat de zonkracht in de zomermaanden hoger is, voer ik deze behandeling in de zomer niet uit. Het risico op pigmentverstoring is té groot, zelfs met SPF, zonnebril en zonnehoed. 

 

Huidverzorging Thuis

 • Goede ingrediënten:
  • Retinol: Derivaten van vitamine A die celvernieuwing bevorderen en pigmentatie verminderen.
  • Vitamine C: Een antioxidant die de huid oplicht en melanineproductie remt.
  • Niacinamide: Een vorm van vitamine B3 die helpt pigmentatie te verminderen en de huidtextuur te verbeteren.
 • Exfoliatie: Regelmatige exfoliatie met producten die AHA's (glycolzuur) of BHA's (salicylzuur) bevatten, kan helpen dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuw, gelijkmatig gepigmenteerde huid te bevorderen.
 • Hydratatie: Het goed gehydrateerd houden van de huid is essentieel voor het behoud van de barrièrefunctie en het voorkomen van verdere irritatie en hyperpigmentatie.

 

Preventieve Maatregelen

 • Zonbescherming: Dagelijks gebruik van breedspectrum zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger is cruciaal. Breng elke twee uur opnieuw aan bij blootstelling aan de zon. 

Mineral Sun SPF 30 of 50 bevat een veilig mineraal UVA en UVB filter

 

 • Beschermende kleding: Het dragen van hoeden, zonnebrillen en beschermende kleding kan de huid beschermen tegen UV-stralen.
 • Vermijden van huidtrauma: Minimaliseer het uitknijpen, krabben of wrijven van puistjes om PIH te voorkomen.
 • Gezonde levensstijl: Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en stressmanagement kan de algehele gezondheid van de huid ondersteunen.

 

Conclusie

Hyperpigmentatie, hoewel uitdagend, kan effectief worden beheerd met de juiste combinatie van behandelingen en preventieve maatregelen. 

 

Voorbeelden: Doordat ouderdomsvlekken het resultaat zijn van de tragere celvernieuwing kiezen we in dit geval eerder voor retinol. Om melasma tijdens of na een zwangerschap te voorkomen kiezen we voor vitamine C; enerzijds omdat retinol niet mag maar ook omdat vitamine C de melanine remt. 

 

Maar voor we een definitieve keuze maken, bekijken we eerst jouw huid en jouw situatie om erachter te komen wat voor jou de beste oplossing is. 

 

Liefs, Claudia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.