Antioxidanten

Het zijn woorden die je vast al eerder gehoord hebt. Maar weet je ook wat er precies mee bedoeld wordt? Antioxidanten, vrije radicalen, oxidatieve stress.. Ik leg ze voor je uit.

 

Oxideren is bijvoorbeeld het roesten van metaal en het bruin worden van een gesneden appel. De oorspronkelijke vorm wordt beschadigd. Wanneer dat in ons lichaam gebeurt noemen we dat oxidatieve stress. Dit gebeurt onder invloed van vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door slechte invloeden van buitenaf, zoals verontreinigde lucht, uv straling, roken, medicijnen en make-up. Maar wat zijn vrije radicalen? Het zijn atomen die elektroden missen, die ze afpakken van jouw gezonde cellen. Dat brengt jouw cellen in disbalans en waardoor ze afsterven.

 

Hoe meer slechte invloeden van buitenaf, hoe meer vrije radicalen, hoe sneller de afbraak van gezonde cellen. En dit gebeurt niet alleen in je huid (halló huidveroudering) maar in je hele lijf. Daardoor wordt oxidatieve stress ook wel eens in verband gebracht met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Gelukkig hebben we gevonden wat helpt oxidatieve stress te verminderen: anti-oxidanten.

 

Antioxidanten hebben extra elektroden die ze doneren aan de vrije radicalen. Daardoor blijven jouw eigen cellen intact en gezond. De makkelijkste manier om te beschermen tegen invloeden van buitenaf is het gebruik van gezichtsverzorging waar antioxidanten in verwerkt zijn (spoiler: die heb ik in de salon!) Maar antioxidanten krijg je ook in je lijf door een voedingspatroon vol groenten en fruit, vooral bessen en groene bladgroenten, noten, pure chocolade en rode wijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.