Een gezonde huidflora: Is jouw microbioom in balans?

Een evenwichtig microbioom, gezonde huidflora? Je hoort en leest er steeds vaker over! Maar wees eens eerlijk, ken jij het belang van een gebalanceerd huidmicrobioom? En wist jij dat die vervelende puistjes maar ook die droge, geïrriteerde huid zomaar veroorzaakt kunnen worden door disbalans van jou microbioom? 

 

Goede bacteriën

Net zoals in de darmen leven er op onze huid miljarden micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen, ook wel bekend als huidflora. Deze huidflora vormt het microbioom en omvat zowel goede als slechte bacteriën. Hoe beter de verhouding tussen de goede en slechte bacteriën, hoe gezonder je huidbarriere is en hoe beter je huid functioneert. Simpel gezegd zijn het de goede bacteriën, die een natuurlijk beschermlaagje van de huid vormen.

 

Belang van evenwicht

Als we goed voor deze beschermende huidlaag zorgen en de micro-organismen in evenwicht houden, is onze huid veel beter beschermd tegen vrije radicalen en schadelijke invloeden. Een gezonde balans van het microbioom versterkt het immuunsysteem, reguleert de pH-waarde, bevordert huidherstel en zorgt voor een optimaal hydraterend vermogen van je huid. Alle reden dus extra aandacht aan je huidflora te schenken! Zeker als je je realiseert dat ‘alleen als de microbiologische balans in orde is´, gezondheid en schoonheid van de huid tot op hoge leeftijd behouden kunnen blijven. Hoe goed de formuleringen en actieve ingrediënten van jouw serums of crèmes ook zijn, je kunt met je skincare routine alleen optimaal resultaat bereiken als je microbioom in balans is!

 

Wees lief voor je huidmicrobioom!

Er zijn veel factoren die jouw microbioom uit balans brengen. Zo kunnen genetische aanleg, dieetvoeding, UV-straling en stress je huidflora in disbalans brengen. Maar wist je ook dat overmatige persoonlijke hygiëne veel beschermende bacteriën op de huid vernietigt? En dat de huidflora na chemo, bestraling of medicijngebruik ernstig verstoord kan raken? En ook het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten kan de huid belasten en verzwakken!  

 

Huidproblemen ontstaan door disbalans

Is je microbioom uit balans, dan krijgen huidproblemen snel de kans om zich te ontwikkelen! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat huidproblemen als acné, ontstekingen, rosacea, psoriasis, puistjes, eczeem, psoriasis, jeuk, roodheid maar ook het ontstaan van een droge huid en vroegtijdige veroudering allemaal te linken zijn aan disbalans van het microbioom waarbij de slechte ontstekingsbacteriën de overhand krijgen.

 

Oeps…

En ja, helaas, wetenschappelijk onderzoek toont ook nog eens aan dat disbalans van het microbioom eerder regel dan uitzondering is. En dat dit directe invloed heeft op de gezondheid van onze huid én op de werking van onze dagelijkse huidverzorgingsroutines. Alle reden dus om je huidflora op peil te houden!

 

Gezonde huid met pre- en probiotica

Is je microbioom om wat voor reden uit balans? Dan is er belangrijk werk aan de winkel! Gelukkig hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn. Producten op basis van pre- en probiotica, helpen het ecosysteem van je huid weer in balans te brengen en ondersteunen een evenwichtig microbioom. Met deze producten overlaad je jouw huid met specifieke voeding voor goede bacteriën waardoor de slechte geen kans krijgen om zich te settelen of te vermenigvuldigen. Je kunt deze producten eigenlijk zien als de allereerste belangrijke stap naar een gezonde huid en hiermee leg je direct een stevige basis om verder te werken aan je huidwensen en huidproblemen doelgericht aan te pakken!

 

Altijd en voor elk huidtype!

Geef je huid die goede start met een evenwichtig microbioom. Prebiotica en probiotica zijn geschikt voor elk huidtype en met name een gevoelige, droge, geïrriteerde en beschadigde huid heeft er al snel veel baat bij. Maar ook als je geen huidproblemen hebt, is het zeer zinvol om ze te gebruiken. Ze houden namelijk het microbioom van je huid intact en werken ook nog eens preventief! Zo geef jij je huid die basis voor een gezonde en stralende toekomst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.