Zwangerschap en de huid

Na drie zwangerschappen mag ik mijzelf denk ik wel een ervaringsdeskundige noemen. De hormoonschommelingen, onzuiverheden, de glow, melasma, volle haardos en postpartum haarverlies... ik heb het allemaal ondergaan. 

 

Er zijn bakerpraatjes die zeggen dat je van een zwangerschap van een jongetje gaat stralen, en dat een meisje de schoonheid van haar moeder steelt. Bij mij is het elke keer andersom geweest! Bij de meiden had ik een zuivere huid die weinig aandacht vroeg en bij de jongen had ik veel onzuiverheden. 

 

In het algemeen zijn er een aantal tips te noemen die je kunnen helpen net wat gemakkelijker en stralender door je zwangerschap te gaan, en je te beschermen tegen kwaaltjes. Hier zijn enkele tips voor huidverzorging tijdens deze bijzondere tijd:

 

  1. Hydrateer je huid: Tijdens de zwangerschap heeft je huid extra vocht nodig. Gebruik een milde en hydraterende crème en drink voldoende water om je huid en lichaam gehydrateerd te houden.

  2. Zorg voor je buik: Voor je lichaam gebruik je een crème of olie om de huid soepel te houden. Striae is grotendeels erfelijk, maar door het oprekken van de huid kan het gaan jeuken. Daarvoor is een mama- of zwangerschapsproduct wel erg fijn! 

  3. Gebruik zonnebrandcrème: De huid van zwangere vrouwen is gevoeliger voor de zon en verbrandt sneller. Dit kan leiden tot melasma, oftewel een zwangerschapsmasker. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en vermijd direct zonlicht tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags. Smeer ook goed rond je ogen!
  4. Vermijd bepaalde producten: Bepaalde producten, zoals retinol en salicylzuur, kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Vermijd ze daarom tijdens de zwangerschap en kies in plaats daarvan voor milde producten. In de volgende blogpost ga ik dieper in op ingrediënten en zwangerschap. 

  5. Vermijd te hete douches: Heet water kan de huid uitdrogen en irriteren, vooral tijdens de zwangerschap. Gebruik badwater op lichaamstemperatuur en wees voorzichtig met hete douches. Af en toe is het heerlijk, maar als je huid er niet tegen kan is het 't niet waard. 

  6. Eet gezond: Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor de gezondheid. Zowel voor jouw lijf, je kindje als voor jouw huid. Eet veel groenten en fruit, drink voldoende water en vermijd ongezonde snacks.

 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de producten die je op je huid gebruikt tijdens de zwangerschap. Zoek op wat de producent zelf zegt over het product tijdens zwangerschap en/of zoek de ingrediëntenlijst op. Om je te helpen met het ontwarren van moeilijke inci-termen kun je incidecoder.com gebruiken. In de volgende blogpost vertel ik je welke ingrediënten je moet vermijden. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.