Zwangerschap en skincare ingrediënten

Wanneer je zwanger raakt zorg je niet meer alleen voor je eigen lijf, maar heb je opeens ook de verantwoordelijkheid om goed voor iemand anders te zorgen. Opeens mag je een heleboel voedingsmiddelen niet meer eten. Maar wist je dat er ook cosmetica is die je beter kunt laten staan? Ik geef je de ins and outs van je skincare producten tijdens je zwangerschap. 

 

Afraders

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om bepaalde skincare ingrediënten te vermijden vanwege hun potentiële schadelijkheid voor jou en je ongeboren kindje. Hieronder benoem ik de ingrediënten die je beter kunt laten staan, en waarom. 

 • Retinoiden (zoals retinol en roacutane)
  Deze ingrediënten zijn afgeleid van vitamine A. Net zoals in je voeding, wordt vitamine A in je skincare afgeraden tijdens je zwangerschap. Vitamine A kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je kindje. In hoeverre dit geldt voor cosmetica is onvoldoende bekend en in dit geval geldt; bij twijfel niet doen. Dus wordt het ook in cosmetica en farmaceutica afgeraden. 
 • Salicylzuur (BHA) en Glycolzuur (AHA)
  Deze zuren exfoliëren de huid en maken haar dus dunner. Daardoor is de huid gevoeliger voor de zon en kunnen er sneller pigmentvlekken ontstaan. Tijdens zwangerschap ben je door je hormonen ook gevoeliger voor een zwangerschapsmasker (melasma). Geen goede combinatie!
 • Dha (dihydroxyaceton)
  Dit is een ingrediënt dat in zelfbruiners voorkomt. In principe wordt dit als veilig gezien. Echter met de kanttekening dat inademing (tijdens een spraytan) wel nadelige effecten kan hebben op zowel de eigen gezondheid als die van het ongeboren kindje.
 • Hydrochinon
  Dit ingrediënt vind je in blekende producten tegen hyperpigmentatie. Er is onvoldoende over bekend en daarom wordt het voor de zekerheid afgeraden tijdens de zwangerschap. 
 • Etherische oliën
  Deze productgroep wordt snel als 'natuurlijk en dus veilig' gezien. Maar ook hierover is te weinig info bekend. Daarom wordt gebruik op de huid (wat te allen tijde verdund dient te zijn) afgeraden en is voorzichtigheid geboden bij het gebruik in een diffuser. Niet elke olie is gelijk, dus zoek van tevoren uit of je jouw olie kunt blijven gebruiken. 

Houd er rekening mee dat dit niet een uitputtende lijst is en dat het altijd verstandig is om je research te doen voordat je nieuwe skincare producten begint te gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

Aanraders

Tijdens de zwangerschap is het fijn je huid, die nogal wat te verduren kan hebben dankzij jouw hormonen, goed te verzorgen.. Hier zijn enkele veilige en nuttige ingrediënten die je kunt overwegen in je huidverzorgingsroutine:

 • Hydraterende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur en sheaboter
 • Antioxidanten zoals vitamine C en E
 • Zonnebrandcrème met een hoge SPF om te beschermen tegen schadelijke UV-stralen
 • Natuurlijke plantoliën zoals jojoba-olie, amandelolie en avocado-olie

 

Houd er rekening mee dat niet elk product dat deze ingrediënten bevat veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er kunnen uiteraard ook schadelijke ingrediënten bij zitten. Ga dus niet alleen af op de marketingclaims die voorop de verpakking staan maar lees de ingrediëntenlijst. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.