Mijn eczeem

๐Ÿ‚ eczeem ๐Ÿ‚

Gisteren benoemde ik al even dat ik een droge huid heb die aanleg heeft voor eczeem. Vandaag wil ik je kort vertellen wat mijn verleden met eczeem is.

 

Meestal begint eczeem op jonge leeftijd, en zo ook bij mij. Als jong meisje had ik er vooral last van in mijn knieholtes en ellebogen. Richting het einde van de basisschool verdween het grotendeels.
In de puberteit merkte ik dat ik een droge huid al, al vroeg begon ik met dagcrème smeren om de trekkerigheid tegen te gaan. Pas iets later, begin 20 kwam de eczeem terug. En heel erg ook. ๐ŸŒฟ

 

Net volwassen en mijn gezicht vol eczeem. Rondom mijn mond, op mijn oogleden, in mijn wenkbrauwen en op mijn hoofdhuid. Daarnaast op mijn armen en schouders. Op dat moment heb ik van de huisarts een hormoonzalf gekregen. Dit hielp tegen de jeuk en in mindere mate tegen de symptomen.

 

๐˜ž๐˜ข๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ต๐˜ฆ, ๐˜ป๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต (๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ), ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ/๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฎ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ค๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ค๐˜ข๐˜ญ๐˜ชë๐˜ฏ (๐˜ด๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ฐ, ๐˜ข๐˜ง๐˜ธ๐˜ข๐˜ด๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ..) ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ท๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ.

 

๐—ข๐—ฝ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—บ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜ is de eczeem grotendeels onder controle. Al hebben de recente weerschommelingen en de verwarming ook invloed. Nu heb ik een plekje op mijn keel en achter mijn oren waar de eczeem zich manifesteert.

 

Ik heb een aantal producten die de eczeem verminderen en ik weet welke voeding ik moet ontwijken. Al weet ik niet of er misschien wel meer soorten voeding zijn die de eczeem triggeren. En dan zijn er nog de externe invloeden waar je geen controle over kunt uitoefenen, zoals het weer.

 

Wat ik in ieder geval wel weet: ik kan nog zo mijn best doen, de eczeem is de baas. Het zit nou eenmaal in mijn lichaam. Ik kan het een tijdje onderdrukken maar er gebeurt toch wel weer iets waardoor het aan de oppervlakte kan komen.

 

Ik ben in ieder geval blij dat ik de symptomen zo ver onder controle heb!

๐Ÿ‚ weg met de jeuk ๐Ÿ‚

Om de eczeem te onderdrukken moet ik op een holistische manier te werk gaan.

๐ŸŒฟ verzorging. De juiste verzorgingsproducten voor mijn huid maken natuurlijk het verschil in hoe mijn huid voelt. De juiste producten voeden en hydrateren waardoor de schilfers, jeuk, roodheid en schraalheid tot een minimum beperkt blijven.

๐ŸŒฟ vermijden. Om mijn huid soepel te houden moet ik bepaalde dingen vermijden; heet water en huishoudelijke reinigers zijn de grootste boosdoeners. Heet/warm water vermijden is erg lastig in de salon. Maar in huis draag ik ๐˜ด๐˜ถ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ huishoudhandschoenen. Van die gele. Maar hé, het werkt!

๐ŸŒฟvoeding. Ik weet inmiddels, door trial and error, dat zuivel mijn eczeem verergert. Er wordt aangeraden om bij voeding altijd een professional (arts/diëtist) te raadplegen. Eerlijk gezegd heb ik gewoon een keer besloten geen zuivel meer te eten en na 3 maanden was ik van mijn eczeem af. (Dit was in mijn twintigerjaren, toen mijn eczeem op zijn ergst was.)
Wie weet ik er meer voeding waar ik op reageer, of ik ben echt héél intolerant voor zuivel. Want ik eet sinds een paar jaar wel weer íéts aan zuivel; roomboter, een stuk taart op een verjaardag. En de eczeem is wel weer teruggekomen. Het lijkt dus een strikte keuze; een streng dieet of lichte eczeem. En ik houd te veel van eten om voor dat dieet te kiezen!

Waarschijnlijk spelen stress, slaap, regelmaat en dergelijke ook een rol, maar die heb ik nog niet kunnen onderzoeken.

๐™ƒ๐™š๐™— ๐™Ÿ๐™ž๐™Ÿ ๐™š๐™˜๐™ฏ๐™š๐™š๐™ข ๐™ค๐™› ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™š๐™ญ๐™ฉ๐™ง๐™š๐™š๐™ข ๐™™๐™ง๐™ค๐™œ๐™š ๐™๐™ช๐™ž๐™™? ๐™’๐™–๐™ฉ ๐™ž๐™จ ๐™Ÿ๐™ค๐™ช๐™ฌ ๐™๐™ค๐™ก๐™ฎ ๐™œ๐™ง๐™–๐™ž๐™ก?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.